Zonwering

Screens of een zonnescherm: wat is beter?

Zonwering: de een zweert bij screens, terwijl een ander net zo tevreden is met een zonnescherm of zonneluifel. Maar welk type zonwering is nu echt beter? Het antwoord op deze vraag: dat is afhankelijk van jouw wensen en je woning, want al onze zonwerende oplossingen hebben hun unieke kenmerken en voordelen. Ontdek in deze blog voor welk type zonwering jij best kiest. 
Deel dit artikel

Screens: laat de zon in je hart, maar niet in je huis

Wat is een zonwerend screen?

Een screen is een type zonwering die aan de buitenkant van je raam wordt geïnstalleerd. Het bestaat uit een strak gespannen doek dat het zonlicht filtert en tegelijkertijd het zicht naar buiten toe behoudt. Doordat de warmte van de zon niet binnen kan dringen, blijft het binnen dus op een natuurlijke manier koel, zonder dat je in een donkere, compleet afgesloten kamer moet verblijven. Screens kunnen in de gevel worden ingebouwd, maar je kan ze ook voor het raam bevestigen. Dat biedt dus heel wat mogelijkheden bij een renovatie.

Voorzetscreens

Heb je al een huis en wil je de zon op een natuurlijke manier weren uit je woning? Met een voorzetscreen kan dat snel en efficiënt, omdat het voor het raam wordt geplaatst. Er treedt dus geen perforatie op van de bouwschil. Omdat je de uitstraling van de kast kan personaliseren, ben je ook zeker dat het design bij je woning past. Strak of klassiek, afgerond of rechthoekig, met keuze uit meer dan 300 kleuren en een ruime collectie aan structuurlakkleuren.

Solar voorzetscreen

Wil je nog een stapje verder gaan in de opwaardering van je woning? Met een voorzetscreen op zonne-energie kies je voor een compleet autonome oplossing, die vanzelf opent en sluit wanneer het nodig is. Dankzij de combinatie van een zonnepaneel op de kast en een krachtige batterij weggewerkt in de kast, kan je je screen elke dag openen en sluiten, gedurende 30 dagen lang, zelfs in complete duisternis. Zo hou je niet alleen de hitte buiten, maar bespaar je ook nog eens op je energiefactuur.

Inbouwscreen

Een inbouwscreen is ideaal voor een nieuwbouwwoning of grote raamrenovatie en wordt volledig weggewerkt in de spouwmuur. Omdat er geen perforatie is van de bouwschil is er dus ook geen warmteverlies. Dat is dus erg voordelig voor de energieprestaties van je huis. Door de bijna onzichtbare doekgeleiders en smalle onderlat is dit type screen echt een hoogstandje op het vlak van design.

Opbouwscreen

Een opbouwscreen wordt op je raam gebouwd, maar is niet zichtbaar langs de buitenkant. Enkel aan de binnenkant van je raam kun je de kast zien. Omdat die echter in de kleur van je raamprofielen afgewerkt kan worden, is het maar subtiel zichtbaar. Dit is een populaire keuze bij nieuwbouw en grote renovaties omdat het vooraf geïntegreerd moet worden in de architecturale plannen. Dat heeft zo z’n voordelen: de kast is niet alleen thermisch isolerend, maar ook geluidsisolerend.

De voordelen van screens

 • Enorm performante buitenzonwering die de zon en warmte uitermate goed weren
 • Een duurzame oplossing die weinig onderhoud vraagt
 • Voor zowel nieuwbouw als renovatieprojecten
 • Het zicht naar buiten blijft behouden (hoe donkerder het doek, hoe beter het zicht)
 • Een screen garandeert privacy, omdat het zicht naar binnen wordt geblokkeerd
 • Het houdt wind en insecten buiten
 • Hoogwaardige screendoeken van zeer lichtdoorlatend tot volledig verduisterend
 • Past bij elke bouwstijl, van strak en modern tot gezellig klassiek
 • Verschillende montagemogelijkheden (voor, in of op het raam)
 • Ook geschikt voor smalle ramen en balkons
 • Biedt bescherming tegen wind, met de hoogst mogelijke windklasse
 • Een ruime collectie aan hoogwaardige screendoeken

Zonneluifels en zonneschermen: consistent genieten, binnen en buiten

Wat is een zonneluifel of zonnescherm?

Een zonneluifel is een soort zonwering die aan de buitenmuur van je huis wordt bevestigd. Dit bestaat uit een zonwerend doek, bevestigd op een knikarmsysteem dat je in- en uit kan klappen. Zonneluifels bieden zo schaduw op je terras of balkon en beschermen je ramen van direct zonlicht, zodat het ook binnen koel blijft. Er zijn heel wat verschillende types zonneluifels en zonneschermen, met hun eigen design en specificaties. In een andere blog geven we je al een duidelijk overzicht van de kenmerken en belangrijkste voordelen van al onze oplossingen. De kern is steeds hetzelfde: een gepersonaliseerde, duurzame oplossing die je niets dan comfort biedt.

De voordelen van zonneluifels en zonneschermen

 • Schaduwcreatie op je terras, met koppelbare systemen tot wel 12 meter lang.
 • Bescherming tegen schadelijke uv-stralen, vergelijkbaar met zonnecrème factor 50.
 • Personaliseerbare kast in verschillende stijlen, zodat je oplossing naadloos aansluit op je gevel.
 • De mogelijkheid tot automatisatie van je oplossing door middel van sensoren.
 • Met duurzame zonwerende doeken van hoge kwaliteit.
 • Energie-efficiënte oplossing om je woning op natuurlijke wijze koel te houden.
 • Onderhoudsvriendelijke doeken die vuil afstoten.
 • Bescherming van je interieur, zodat ook je gordijnen, meubels en tapijt langer meegaan.

Wist je dat je onze zonneluifels bovendien kunt uitrusten met heel wat fijne opties? Zo maak je van jouw terras een nog comfortabelere plek waar je echt altijd lekker kan vertoeven.

Sfeervolle avonden op je terras

Verwarming: om na een zwoele zomerdag nog oneindig lang in de avond buiten te vertoeven. Of op een koudere dag, wanneer je toch wilt genieten van de buitenlucht.

Ledverlichting: met dimbare ledverlichting, in de voorlijst, verwerkt in de armen of als ledstrip in de kast, maak je het ‘s avonds extra gezellig.

Sensoren: om je zonneluifel te automatiseren, zodat je oplossing bij wind, regen en zon op de juiste manier reageert.

Volant of vario-volant: zodat je bij een laagstaande zon nog steeds geniet van voldoende schaduw.

Verwarming & verlichting

Screen of zonnescherm: wat past het best bij jou?

Hoewel beide oplossingen dus erg sterk zijn in het buitenhouden van de zon, is het meteen duidelijk dat ze niet compleet dezelfde functie hebben. Waar screens vooral sterk zijn in hun onopvallendheid en directe raambescherming, bieden zonneluifels ook schaduw op je terras met een performant knikarmsysteem. Het ene is dus niet zomaar beter als het andere. Alles hangt af van wat jij verwacht van je zonwering.

Ben je op zoek naar een oplossing die je woning koel houdt, maar heb je geen nood aan extra schaduw op je terras? Kies dan voor screens. Vooral bij ramen (en met name bij grote glaspartijen) op het oosten, zuiden en westen zijn screens enorm efficiënt. Ze zorgen ervoor dat de warmte niet kan binnendringen in je woning. Bovendien kun je je ramen nog steeds gewoon openzetten, zonder dat je inboet op privacy. Screens zorgen er zo voor dat je geen energieverslindende airco meer nodig hebt. Dat is dus een echte meerwaarde voor de energie-efficiëntie van je huis én het milieu.

Screens

Zoek je echter naar een oplossing die ook buiten voor meer comfort zorgt, door schaduwcreatie? Dan is een screen waarschijnlijk niet voldoende, omdat de effecten daarvan enkel binnen merkbaar zijn. Zonneluifels en zonneschermen bieden buiten dat schaduwplekje waar je naar zoekt, zo groot als je zelf wilt. Onze oplossingen zijn koppelbaar tot wel 12 meter lang en hebben een uitval tot wel 4 meter, afhankelijk van het type dat je kiest.

Zonneluifels & zonneschermen

Zonwering combineren voor een optimaal resultaat

Op zoek naar een oplossing die beide kan? Het spreekt voor zich dat je eenvoudigweg beide vormen van zonwering kunt combineren om jouw woning echt helemaal zon-proof te maken. Onze experten helpen je graag bij je zoektocht naar de perfecte combinatie. 

Vind een verdeler