Zonwering

Welke zonwering kies ik het best: een screen of een zonneluifel?

Een keuze maken tussen beide is niet altijd gemakkelijk. Beide opties hebben hun eigen unieke voordelen en het juiste type zonwering hangt vaak af van verschillende factoren, zoals de specifieke behoeften van jouw huis en levensstijl. Om een weloverwogen beslissing te nemen, is het essentieel om een duidelijk onderscheid te maken tussen deze twee types zonwering en hun bijbehorende kenmerken.

 

Deel dit artikel

Waarom kiezen voor een screen?

Een screen, als vorm van buitenzonwering, fungeert als een effectieve barrière tegen zonnestralen en houdt zo de hitte buiten. Het wordt voor het raam geplaatst. Wanneer de zon op het raam schijnt, wordt het screen naar beneden gelaten, waardoor de zonnestralen worden geblokkeerd voordat ze het glas kunnen bereiken. Dit voorkomt dat het glas opwarmt en zorgt ervoor dat de temperatuur op een natuurlijke en energie-efficiënte manier in de kamer gereguleerd wordt, waardoor een koeler binnenklimaat ontstaat.

Wat zijn de voordelen van screens?

Screens zijn een efficiënte manier om de warmte te weren en kunnen helpen om de behoefte aan airconditioning te verminderen, wat op zijn beurt interessante energiebesparingen oplevert. Screens beschermen zelfs tegen lastige muggen en bieden de nodige privacy door de inkijk van buitenaf te beperken.

Bovendien behoud je een goede doorkijk naar buiten: screens blokkeren zonlicht en hitte, maar laten nog steeds diffuus licht door. Dit betekent dat je de lichtinval controleert en dat je kunt genieten van natuurlijk licht in je huis zonder hinderlijke schitteringen of overmatige opwarming. Hoeveel licht een screendoek doorlaat, is afhankelijk van het gekozen doek want je kan opteren voor volledig verduisterende screendoeken. Deze zijn trouwens handig voor in de slaapkamer.

Tenslotte beschermen screens ook je interieur want direct zonlicht op meubels of vloeren is namelijk een no go als je verkleuring door de zon wilt voorkomen.

De voordelen van screens

 • Energie-efficiënte warmtewering
 • Beheers de lichtinval
 • Behoud van doorkijk naar buiten
 • Bevorderlijk voor de privacy
 • Bescherming tegen uv-stralen (bescherming van je huid en je interieur)
 • Muggenhor
Welke soorten screens zijn er?

Waarom een zonneluifel?

Een zonnescherm of zonneluifel is een soort van uittrekbare overkapping met doek die aan de buitenkant van een woning of gebouw wordt bevestigd: boven ramen, deuren, terrassen of patio’s. Het kan bevestigd worden aan een muur, dakrand of aan vrijstaande steunen, afhankelijk van het ontwerp en de installatieopties.

 

Doek is stijlvol opgeborgen

Wanneer de zonneluifel niet in gebruik is, wordt deze meestal opgerold/opgevouwen tegen het gebouw, beschermd door een kast. Wanneer schaduw nodig is, kan de zonneluifel eenvoudig worden ‘uitgeklapt’, hetzij door middel van een eenvoudige druk op de knop, hetzij automatisch gestuurd dankzij sensoren.

Wat zijn de voordelen van een zonneluifel?

Een zonneluifel zorgt ervoor dat je uitgebreid kan genieten van een koel terras of buitenruimte. Een zonnescherm biedt effectieve bescherming tegen de hete zon want de uv-bestendige acryldoeken filteren meer dan 90% van de gevaarlijke uv-stralen, vergelijkbaar met zonnebrandcrème factor 50. Bovendien zorgt een zonnescherm niet alleen voor een aangename koelte op warme dagen, maar vergroot het ook je privacy. Zo kan je maximaal genieten zonder zorgen of pottenkijkers.

Verder verbruiken zonneluifels zeer weinig energie en zijn ze ook energiebesparend: door de directe zonnestralen te blokkeren, kan een zonneluifel ook helpen om de binnentemperatuur van je huis te verlagen, waardoor je minder afhankelijk bent van airconditioning. Ook, zorgen ze voor een vergroting van je leefruimte. Want door schaduw te creëren op je terras of bij je ramen, vergroot een zonneluifel effectief je leefruimte buitenshuis. Je kunt hierdoor comfortabeler buiten zitten en meer tijd doorbrengen in de gezonde buitenlucht, zelfs op de warmste dagen.

De voordelen van een zonneluifel

 • Schaduw en verkoeling
 • Bescherming tegen uv-stralen
 • Vergroting van de leeftruimte
 • Energiebesparend
 • Bescherming tegen uv-stralen (bescherming van je huid en je interieur)
Welke soorten zonneluifels zijn er?

Gemakkelijk in onderhoud

Zowel screens als zonneluifels zijn zeer onderhoudsvriendelijk; de doeken zijn behandeld met een speciale, vuilafstotende coating zodat ze eenvoudig gereinigd kunnen worden én ze zijn rot- en schimmelwerend. De kast kan eenvoudig gereinigd worden met een zacht sopje. Wil je nog meer informatie?  Dan kan je zeker terecht bij een van de Harol Specialisten. Zij helpen je graag verder met al je vragen.

Vind een verdeler