Zonwering

Een zonnescherm voor een terras of balkon

Welke zonneluifels zijn goed voor mijn appartement?

Een zonnescherm op je balkon kan een enorme meerwaarde bieden voor je woning of appartement, vooral wanneer er geen natuurlijke beschutting is tegen de hete zonnestralen. Het creëert niet alleen een aangenaam schaduwplekje, maar houdt ook de temperatuur binnen lekker koel. Bovendien beschermt een kwalitatief zonnescherm je tegen lichte regen, waardoor je een veelzijdige buitenkamer hebt die perfect bij je past. Maar welk zonnescherm is geschikt voor jouw balkon? In dit artikel ontdek je de belangrijkste factoren om op te letten bij het maken van je keuze.
Deel dit artikel

Waarop moet je letten?

Grootte en indeling van je balkon

De afmetingen en indeling van je balkon zijn essentieel bij het bepalen van het juiste zonnescherm. Voor grote en uitgestrekte balkons zijn grotere types geschikt, terwijl voor kleinere balkons een strak en compact design de voorkeur heeft. Ook de montageopties, zoals wand- of plafondbevestiging, en de look van de kast spelen een rol bij het kiezen van het ideale zonnescherm.

Wind- en weerbestendigheid

Kies voor een zonnescherm van hoge kwaliteit dat bestand is tegen wind en lichte regen. Hierdoor kun je je balkon echt als een verlengstuk van je woning gebruiken en een extra buitenkamer creëren.

Niveau van comfort

Dat is meteen ook het laatste belangrijke puntje om mee te overwegen. Hoe belangrijk vind jij comfort? Door extra opties zoals verlichting en verwarming geniet jij altijd ten volle van je balkon, ongeacht het seizoen. Denk na over het niveau van comfort dat je wilt bereiken en of automatisering en personalisatie belangrijk voor je zijn. Sommige zonneschermen bieden een erg uitgebreid gamma aan opties die zeker de moeite zijn.

Zonneschermen die aan alle factoren voldoen

Lux

Onze Lux, dat is een echt paradepaardje. Geen wonder dat dit zonnescherm al twee keer werd bekroond met een design award in 2022. Het biedt een minimalistisch design met een strakke kast. Het compleet gesloten systeem is voorzien van een wind-zonsensor. De hellingsgraad tot 40° creëert heel wat schaduw. Gecombineerd met een vario-volant tot 2 meter kun je zo ook de laagstaande zon vermijden. Bovendien kan het doek wel tegen een stootje: met beaufortklasse 5 en regenwerend doek, blijf je gezellig buiten tijdens een bui.

Ook op het vlak van verlichting is er heel wat mogelijk: je kan kiezen tussen direct of indirect licht, ook in de armen. Het kan tegen de wand worden gemonteerd en heeft een uitval tot 4 meter, waardoor het ook geschikt is voor grote terrassen.

Lux

Praia

De Praia van Harol is extra rond en extra gezellig. Dit open systeem heeft een uitval tot 4 meter en een hellingsgraad tot 45° en biedt zo flexibiliteit en comfort. Ook de vario-volant tot 2 meter en de ledverlichting in de armen en kast dragen daaraan bij. Het is ook voorzien van onzichtbare bedrading door de Invisibly Wired armen, en is bestand tegen windstoten tot 5 Beaufort waardoor je ook met een briesje kunt blijven zitten. Speciaal aan de Praia is het open systeem, eventueel met afdak. Dit onderscheidt het zonnescherm van al onze andere oplossingen.

Praia

Tucan

Het allerbeste zonnescherm voor jouw balkon? Dat moet wel de Tucan zijn. Deze luifel kan zowel tegen de wand als aan het plafond worden gemonteerd. Het heeft een mooie, afgeronde kast, ledverlichting in de armen met direct licht, verwarming en een wind-zonsensor. Bovendien biedt het een hellingsgraad tot wel 90°. De uitval tot 3 meter maakt het de ideale partner voor kleinere terrassen. Het heeft geen Vario-volant, maar wel een volant tot 25 cm.

Tucan

Cadiz

Het Cadiz zonnescherm van Harol is met name geschikt voor grote oppervlakken, met een uitval tot 4 meter. Het kan tegen de muur of aan het plafond worden gemonteerd en heeft een afgeronde, gesloten kast met onzichtbaar bedrading in de armen. Het is uitgerust met een wind-zonsensor en biedt verschillende opties voor ledverlichting en zelfs verwarming. Met een Vario-volant tot 2 meter voldoet het aan diverse behoeften. Het is dus perfect mogelijk om schaduw te creëren op jouw balkon, vooral wanneer je wat omvang nodig hebt.

Cadiz

Alternatief: Screens of buitenjaloezie

Als je voornamelijk bescherming tegen de zon zoekt zonder extra schaduw op je terras, maar wel de behoefte hebt om de koelte binnen te behouden en de lichtinval te bepalen, zijn screens of buitenjaloezieën wellicht meer geschikt voor jou.

Screens

Screens zijn zonneschermen die direct voor het raam worden gemonteerd en het zonlicht filteren. Hierdoor blijven schadelijke stralen en warmte buiten, terwijl je nog steeds zicht hebt op je tuin. Screens bieden niet alleen aangename natuurlijke verkoeling, maar zorgen ook voor privacy. Vooral voor balkons aan de straatkant is dat dus een perfecte zonwerende oplossing. Wist je trouwens dat screens ook een isolerende functie hebben in de winter? Net zoals rolluiken houden ze de warmte beter binnen, waardoor je altijd profiteert van duurzaamheid.

Screens

Buitenjaloezieën

Buitenjaloezieën combineren design en functionaliteit met kantelbare lamellen waarmee je de lichtinval en warmtestraling kunt regelen. Ze bieden niet alleen bescherming tegen inkijk voor je woning, maar zijn ook ideaal voor kantoren. Bovendien zorgen ze voor energiebesparing en zijn ze gemaakt van hoogwaardig materiaal voor duurzaamheid.

Buitenjaloezieën
Kies jij voor een zonnescherm voor je balkon? De voordelen zijn eindeloos. Laat je begeleiden door een specialist in je buurt. Ze komen met veel plezier bij je langs voor advies op maat en beantwoorden al je vragen. 
Vind een verdeler