Zonwering

Airco en zonwering: een perfecte match?

De lente komt eraan en met het vooruitzicht op langere dagen en warmere temperaturen, is dit het goede moment om na te denken over hoe je jouw huis koel en comfortabel kunt houden. Terwijl velen daarbij spontaan denken aan airconditioning of airco, is zonwering een duurzamere manier om natuurlijk te koelen. Ontdek hier waarom natuurlijke verkoeling de ideale oplossing is, wat de voor- en nadelen zijn van beide systemen en hoe airco toch een goede aanvulling kan zijn op zonwering. 
Deel dit artikel

Het verschil tussen airco en zonwering

Airconditioning en zonwering hebben beide het doel om je huis koeler te maken, maar ze werken op totaal verschillende manieren. Airco regelt de temperatuur en luchtvochtigheid binnenshuis door koele lucht te verspreiden. Het is een actief koelsysteem dat werkt op elektriciteit en kan worden ingesteld om een constante temperatuur te handhaven. Zonwering aan de andere kant, is een passieve held. Denk aan zonneluifelsscreensjaloezieën of uitvalschermen die de zon en warmte op voorhand al buiten houden. We nemen beide systemen verder onder de loep.

Zonwering

Zonwering is een duurzame investering voor een zalig binnenklimaat. Het grootste voordeel van zonwering? Het is een natuurlijke, energie-efficiënte methode die niet alleen jouw huis koel houdt, maar ook je energierekening verlaagt. Maar naast jouw huis koel houden, kan zonwering daarbovenop ook dienen voor:

  • Bescherming tegen uv-straling: naast het koel houden van je huis, beschermt zonwering je interieur ook tegen schadelijke uv-stralen.
  • Privacy en veiligheid: zonwering biedt niet alleen bescherming tegen de zon, maar ook privacy en in sommige gevallen extra veiligheid.

Zonwering bestaat in verschillende vormen en maten en kan je perfect met elkaar combineren. Ontdek ons uitgebreid aanbod aan zonweringen en laat je inspireren!

Airconditioning

Als je behoefte hebt aan snelle verkoeling, is airconditioning een optie. Het kan de temperatuur in je huis snel en aanzienlijk verlagen, wat een direct gevoel van comfort biedt tijdens extreem warme dagen.

Maar, het is belangrijk om te bedenken dat airconditioning, door het verbruik van elektriciteit, minder energiezuinig is dan andere koelmethodes zoals zonwering. Vooral wanneer je een heel huis wilt koelen, zorgt dit voor een hogere energiefactuur. Het frequente gebruik van airco vanaf de eerste warme dagen kan dan ook een aanzienlijke impact hebben op je energierekening.

Airco als aanvulling op zonwering

Warmte voorkomen is beter dan genezen. Maar tijdens hittegolven, wanneer zonwering niet alle warmte kan buiten houden, kan airco een waardevolle aanvulling zijn. Het biedt snelle verlichting van de hitte en kan de temperatuur in je huis dan consistent houden. Het ideale scenario is een combinatie van beide: gebruik zonwering om de warmte zo veel mogelijk buiten te houden en zet de airco aan voor extra koeling wanneer nodig. Dus ja, airco en zonwering kunnen in deze omstandigheden een perfecte match zijn!

Duurzaam je huis verkoelen?

Ben je op zoek naar een energiezuinige manier om de warmte buiten te houden en van een comfortabele temperatuur binnen te genieten? Ontdek onze zonwering bij een Harol verdeler in je buurt. Onze verdelers zijn stuk voor stuk experten in het vak die jou met veel plezier bijstaan met advies op maat.
Vind een verdeler