Rolluiken

Hoe energiebesparend zijn rolluiken?

Rolluiken bieden niet alleen verduistering en veiligheid voor je woning, maar ze hebben ook een belangrijk voordeel: ze zijn energiebesparend, zowel in de winter als in de zomer. In dit artikel zullen we de verschillende aspecten van energiebesparing bespreken die rolluiken met zich meebrengen. We kijken naar de isolerende functie van rolluiken, de invloed van materialen zoals PVC en aluminium, ventilatiemogelijkheden, duurzaamheid en andere voordelen die rolluiken bieden. Lees verder om te ontdekken waarom rolluiken een must zijn voor je woning.
Deel dit artikel

Isolerende functie

Rolluiken spelen een essentiële rol in het beheersen van de temperatuur in je woning. In de zomer bieden ze perfecte zonwering en kunnen ze de binnentemperatuur tot wel 8 graden verlagen zonder extra energieverbruik.

Maar rolluiken hebben ook voordelen in de winter. Ze verminderen het warmteverlies van je woning door het creëren van een stilstaande luchtbuffer tussen het rolluik en het raam. Hierdoor blijft de kou buiten en de warmte binnen. Afhankelijk van het type beglazing kan de isolatiewaarde van je woning met rolluiken met 10 tot 40% verbeteren, wat leidt tot besparingen op verwarmingskosten.

In ons gamma vind je trouwens ook een superisolerend opbouwrolluik (OB910 Thermo en OB910 Thermo Silensio™). Dit rolluik heeft een U-waarde van maar liefst 0,50 W/m²K door de nieuwe vorm van isolatie in de kast op basis van grafietkorrels. Deze verstrooien de warmtestraling door een spel van reflectie en absorptie waardoor het transport van de thermische energie in het materiaal sterk vermindert en bijgevolg de isolatiewaarde verbetert. Deze opbouwrolluiken worden rechtstreeks op het raamkozijn en dus samen met het raam geplaatst. De ideale oplossing voor een nieuwbouw of grondige renovatie.

OB910

PVC of aluminium?

Het materiaal van het rolluikblad speelt een belangrijke rol in het isolerend vermogen. Kunststof (PVC) is een goede isolator en de PVC lamellen hebben luchtkamers, waardoor het isolatievermogen groter wordt. Aluminium is dan weer een goede geleider.

Hoe minder luchtdoorlaatbaarheid een rolluik heeft, hoe beter het kan profiteren van de stilstaande luchtkolom. Het is daarom belangrijk dat het rolluik goed tegen het raam aansluit, bijvoorbeeld door het gebruik van joints of borstels in de geleiders.

Ventilatie

Rolluiken bieden niet alleen bescherming tegen de zon, maar ze zorgen ook voor natuurlijke ventilatie. De sleuven in de rolluiken laten daglicht binnen en in combinatie met nachtelijke ventilatie via geopende ramen zorgen ze voor een aangenaam koel binnenklimaat. Op deze manier kun je op een veilige manier frisse lucht binnenlaten, terwijl je je privacy behoudt.

Duurzaam

Rolluiken zijn ook extreem duurzaam. Ze gaan een leven lang mee en blijven gedurende die hele tijd enorm performant: ze beschermen je woning tegen regen, wind en andere weersinvloeden. Dat is mogelijk door het gebruik van uitsluitend kwalitatieve materialen en innovatief Harol-design.

Andere voordelen

Rolluiken bieden nog andere voordelen die bijdragen aan energiebesparing en comfort in je woning.

Geluid en lichtdemping

Rolluiken zorgen voor een goede geluidsdemping en houden storende geluiden van buiten tegen. Daarnaast voorkomen ze ook het binnendringen van schadelijke uv-stralen bij veel zonlicht. Dit vermindert de kans op verkleuring van meubels, tapijten en andere objecten binnenshuis.

Veiligheid

Neergelaten rolluiken bieden een gevoel van veiligheid, omdat ze de kans op inbraak verkleinen. Ze kunnen ook perfect worden gecombineerd met (nachtelijke) ventilatie via geopende ramen. Optioneel zijn er diverse veiligheidsaccessoires en -kits beschikbaar, zoals volledige ophefbeveiliging, geëxtrudeerde aluminium kasten, veiligheidsgeleiders, veiligheidsonderlatten en veiligheidslamellen.

Privacy

Rolluiken kunnen in gedeeltelijk of volledig gesloten stand worden gebruikt om meer privacy te creëren. Je kunt de lichtinval bovendien traploos regelen, helemaal naar jouw wensen.

Altijd en overal mogelijk

Rolluiken zijn geschikt voor zowel nieuwbouw als renovatie. Er zijn dan ook diverse montagemogelijkheden, zoals voorzetrolluiken, voorbouwrolluiken, inbouwrolluiken en opbouwrolluiken. Hierdoor kun je rolluiken altijd laten installeren. Mooi, toch?

Rolluiken op zonne-energie

Wil je nog meer besparen op je energiefactuur? Dan zijn rolluiken op zonne-energie een uitstekende keuze. Deze rolluiken werken volledig op zonne-energie dankzij hun eigen zonnepaneel en krachtige batterij. Ze zijn weersonafhankelijk en kunnen zelfs in complete duisternis gedurende 45 dagen lang de rolluiken twee keer per dag openen en sluiten. Daarnaast bieden ze premium kwaliteit en worden ze geleverd met 7 jaar garantie op de motor, batterij en zonnepaneel. Rolluiken op zonne-energie zijn beschikbaar voor alle soorten plaatsingen.

VR150 Solar

Zin om de voordelen van rolluiken verder te ontdekken? Ga langs bij een verdeler in je buurt en laat je adviseren door de expert van dienst.

Vind een verdeler