Rolluiken

Zijn zwarte rolluiken een goed idee?

Als je op zoek bent naar een stijlvolle en moderne look voor je huis, dan zijn zwarte rolluiken wellicht iets voor jou! De populariteit van zwarte ramen en deuren heeft ervoor gezorgd dat zwarte rolluiken vaak ook de eerste keuze zijn. Ze creëren rust voor het oog! Toch zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van zwarte rolluiken. Zo absorberen ze meer warmte en kunnen ze stof- en vuildeeltjes beter zichtbaar maken. In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten.
Deel dit artikel

Waarom zou je wél zwarte rolluiken kiezen?

Zwarte ramen en deuren zijn populairder dan ooit! Veel mensen kiezen bij het bouwen van een nieuwe woning voor deze kleur en ook bij renovaties komt het vaak terug. Het is dan ook niet vreemd dat zwarte rolluiken vaak de eerste keuze zijn. De kleur sluit meestal naadloos aan bij de look van de woning. Bij moderne huizen benadrukt het de strakke uitstraling, terwijl het bij de klassiekere huizen de robuustheid in de kijker zet. 

Zwarte rolluiken zijn dus erg mooi! De neutrale, maar opvallende kleur creëert eenheid. Vooral wanneer ook de kast, geleiders en de onderlat in dezelfde kleur zijn voorzien, ontstaat er een subliem resultaat. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je echt voor zwarte rolluiken wilt kiezen.

Waar moet je rekening mee houden?

Zwarte rolluiken absorberen meer warmte

Je weet waarschijnlijk al dat de kleur zwart meer zonlicht en warmte absorbeert. Dat merk je bijvoorbeeld snel wanneer je zwarte kleding draagt op een warme dag. Hoe dat komt? We leggen het voor je uit.

Als je wilt bepalen hoeveel zonlicht en warmte er geabsorbeerd wordt door een kleur, moet je kijken naar drie belangrijke waarden: absorptie, reflectie en transmissie.

 • Zwarte rolluiken hebben een lage transmissiewaarde. Dit betekent dat de kleur minder zonlicht doorlaat dan witte rolluiken, net omdat ze meer zonlicht absorberen. Het licht krijgt dus minder kans om binnen te dringen. Dat betekent dat het binnen ook donkerder is met zwarte rolluiken.
 • Het is dus logisch dat zwarte rolluiken ook een lage reflectiewaarde hebben, omdat ze licht absorberen in plaats van te reflecteren. Witte rolluiken reflecteren bijvoorbeeld meer zonlicht.
 • De absorptiewaarde van de kleur zwart is redelijk hoog. Dat betekent dat je rolluik de warmte van buiten (en van binnen) beter absorbeert en vasthoudt.

Dat is voordelig in de winter, omdat je rolluiken de warmte van de zon beter opvangen en vasthouden. Zo gaat er nog minder kostbare warmte verloren! In de zomer? Dan is dat iets minder aangenaam. Je zwarte rolluiken slaan de warmte op hete dagen sneller op, waardoor ze minder efficiënt de warmte buitenhouden als bijvoorbeeld witte of crèmekleurige rolluiken. Vergis je niet: zwarte rolluiken houden de warmte nog steeds erg goed buiten, maar doen dat over het algemeen gewoon iets minder goed dan rolluiken met een lichte kleur.

Om dit effect in te perken is het verstandig om te kiezen voor aluminium lamellen. Wist je trouwens dat we ook superisolerende opbouwrolluiken in ons gamma hebben? Deze rolluiken hebben de hoogste isolatiewaarde op de markt, wat betekent dat de effecten van de hoge absorptiewaarde van de zwarte kleur zo verwaarloosbaar zijn dat je geen verschil merkt met een wit rolluik.

Rolluiken op zonne-energie

Wist je dat we ook rolluiken op zonne-energie aanbieden in ons gamma? Dat zijn rolluiken die voor 100% werken op groene stroom dankzij een zonnepaneel en een bijbehorende batterij. Je kan het rolluik elke dag tweemaal openen en sluiten met een opgeladen batterij, 45 dagen lang, zelfs in complete duisternis. Dat is pas efficiënt! Dit type rolluik is beschikbaar voor alle type plaatsingen: voor het raam, op het raam of weggewerkt in de spouwmuur.

Een bijkomend voordeel van zwarte rolluiken is dat het zonnepaneel nog beter zonne-energie kan opvangen, net omdat zwarte rolluiken meer licht absorberen. Win-win!

Rolluiken op zonne-energie

Stof is beter zichtbaar op zwarte rolluiken

Witte rolluiken en opvallende vlekken gaan niet goed samen: het is logisch dat je op een lichtere kleur snel donkere vlekken en vuil ziet, maar wat veel mensen misschien niet weten is dat stof en kleine vuildeeltjes vaak beter zichtbaar zijn op zwarte rolluiken. Natuurlijk is dat probleem al snel opgelost met een eenvoudige poetsbeurt! Al zal je dat wat vaker moeten doen als je echt geen stof wilt zien liggen op je rolluiken. Wil je dit vermijden? Dan kies je dus best voor antraciete of grijze rolluiken.

 

De prijs van zwarte rolluiken

Zwarte rolluiken zijn over het algemeen duurder dan een andere kleur. Dat komt omdat specifieke RAL kleuren vaak meer kosten. Bij Harol zijn alle RAL en diverse structuurlakkleuren inbegrepen in de standaardprijs!

Daarnaast is ook de materiaalkeuze van je rolluiken erg belangrijk. Net omdat zwart meer warmte absorbeert, ontstaat er ook meer kans op lichte vervorming op extreem warme dagen. Het is dus echt aangeraden om voor aluminium lamellen te kiezen wanneer je graag zwarte rolluiken wilt, om de duurzaamheid van je oplossing te garanderen!

Samengevat: de voor- en nadelen van zwarte rolluiken

De voordelen

 • Zwarte rolluiken sluiten vaak naadloos aan bij de look van je woning, wat zorgt voor een esthetische meerwaarde.
 • Ze bieden nog iets meer verduistering, wat voor sommige mensen cruciaal is voor een goede nachtrust.
 • Omdat zwarte rolluiken meer warmte vasthouden, gaat er in de winter dus ook minder warmte verloren.
 • Zwart absorbeert licht, waardoor rolluiken met zonnepanelen nog sterker profiteren van de kracht van zonne-energie.

De nadelen

 • Lichtgekleurde rolluiken houden de warmte op hete dagen dus nog iets beter buiten.
 • Omdat ze meer warmte absorberen is de kans op vervorming groter bij PVC lamellen. Je kiest dus best voor aluminium.
 • Aluminium lamellen hebben dan weer invloed op de prijs: ze maken je rolluiken iets duurder, maar wel nog kwalitatiever.
 • Stof- en vuildeeltjes zijn beter zichtbaar op zwarte rolluiken. Je zal ze dus iets vaker moeten schoonmaken.
 • Zwarte rolluiken absorberen meer warmte.

Kies jij voor de knappe looks van zwarte rolluiken?

Over smaken valt niet te discussiëren, maar wat we wel met zekerheid kunnen stellen is dat zwart een absolute topper blijft op esthetisch vlak. Het is een echte topfavoriet en we verwachten niet dat dit ooit zal veranderen. Dat maakt van zwarte rolluiken meestal ook een ideale keuze voor jouw woning. Door rekening te houden met de absorberende kenmerken van de kleur en de maatregelen die je daarvoor best neemt, zijn zwarte rolluiken perfect mogelijk voor eender welke woning.

Zoek een verdeler in je buurt en ga eens langs om het aanbod te verkennen. Onze verdelers helpen je graag verder met professioneel advies op maat en een kleurenaanbod waarvan je achterover zal vallen! We hebben namelijk echt voor elke goesting een kleur.

Vind een verdeler