Zonwering

Hoe zonwerende screens jouw woning tot wel 10°C frisser houden

De zomer is heerlijk wanneer je ook voldoende afkoeling kan vinden. Even de zwoele zomerse temperaturen opzoeken, om dan terug te genieten van een frisse ruimte. Dat is het ideale scenario. Maar als de temperaturen buiten de pan uit swingen en je binnen geen afkoeling vindt, dan voelt het meteen minder ideaal. Een dure, energieverslindende airco koelt je woning wel af, maar biedt verder geen voordelen. Een screen als buitenzonwering daarentegen, doet dat wel. Deze oplossing houdt je woning tot wel 10°C frisser, zonder dat je daar enige inspanning voor moet leveren of daardoor schade berokkent aan het milieu. Hoe dat werkt? We leggen het je graag uit.
Deel dit artikel

Zonwerende screens: wat is het nu eigenlijk?

Een screen is een vorm van buitenzonwering die aan de buitenkant van je raam wordt geïnstalleerd. Het bestaat uit een strak gespannen doek dat het zonlicht filtert, terwijl het uitzicht naar buiten behouden blijft. Door te voorkomen dat de warmte van de zon naar binnen dringt, blijft het binnen op een natuurlijke manier koel, zonder dat je in een donkere, volledig afgesloten kamer hoeft te verblijven. Screens kunnen worden ingebouwd in de gevel van het gebouw, maar je kunt ze ook rechtstreeks op het raam bevestigen. Dit biedt dus veel mogelijkheden bij een renovatie.

De impact van de zon op de binnentemperatuur

Met zonwerende screens voorkom je oververhitting

Een optie die al snel wordt toegepast om opwarming in huis te voorkomen, is binnenzonwering of airco. Het lijkt alsof gordijnen of binnenlamellen de warmte tegenhouden, maar eigenlijk is dat effect maar tijdelijk. De straling is namelijk toch al binnengedrongen door het glas, waardoor het ook veel energie verbruikt om via airco de woning te verkoelen. 

Buitenzonwering is dus veel efficiënter: het glas aan de buitenzijde beschermen tegen de zon. Vooral wanneer je kiest voor geautomatiseerde zonwering die meteen in actie schiet wanneer het nodig is (of eigenlijk al vóór dat het nodig is), kun je voorkomen dat de warmte binnendringt. 

Screens worden direct voor het raam geplaatst en bieden meteen soelaas. Ze bestaan uit een speciaal ontworpen doek, meestal gemaakt van polyester of glasvezel, er zijn verschillende types van doorzichtbaarheid naar buiten toe. Hoe donkerder het doek, hoe beter je nog naar buiten kan kijken.

De wetenschap achter de efficiënte van zonwering van Harol

Lichtreflectie

Zonwerende screens hebben een hoge reflectiecapaciteit, wat betekent dat ze een groot deel van het invallende zonlicht kunnen terugkaatsen. Dit vermindert de directe blootstelling aan de zon en vermindert de warmteoverdracht.

Lichtabsorptie en -transmissie

De screens van Harol absorberen ook een deel van het zonlicht dat erdoorheen gaat. De warmte die daarbij meekomt kan terug naar buiten ontsnappen door de open structuur van het doek. Het raam absorbeert zo minder warmte, waardoor het binnen koeler blijft. 

Luchtcirculatie

Buitenzonwering zorgt ervoor dat lucht kan circuleren tussen het raam en het screen. Deze luchtcirculatie helpt warmte af te voeren en draagt bij aan het koeler houden van het raamoppervlak. Bovendien kan deze luchtbeweging helpen bij het verminderen van condensatie op het raam.

Schaduw en vermindering van instraling

Het screen fungeert ook als een soort schaduwdoek voor het raam, waardoor direct zonlicht wordt geblokkeerd. Dit vermindert de hoeveelheid warmte die door het glas naar binnen wordt gestraald. De combinatie van lichtreflectie, lichtabsorptie en schaduwwerking draagt bij aan het koeler houden van het interieur. Het exacte effect kan variëren afhankelijk van factoren zoals de intensiteit van het zonlicht, de oriëntatie van het raam en de eigenschappen van het gebruikte screenmateriaal.

De belangrijkste voordelen van onze screens

Duurzaam

Screens van Harol zijn een energie-efficiënte oplossing om de zon te weren. Zeker onze oplossingen die 100% autonoom op zonne-energie werken zijn zeer zuinig. 

Zicht naar buiten

Je behoudt het zicht naar buiten met screens, waardoor je geen verduisterde kamer creëert. Hoe donkerder het doek, hoe meer doorkijk je behoudt.

Windbestendig

Onze kwalitatieve screens zijn opgewassen tegen hevige windstoten door de hoogst mogelijke windklasse, tot 6 Beaufort.

Insectenwerend

Onze screens zijn ook muggenwerend, waardoor vervelende vliegen en muggen geen kans krijgen.

Keuze in doeken

Door onze ruime collectie onderhoudsvriendelijke screendoeken is er voor iedereen wat wils, in lichtdoorlaatbaarheid maar ook in kleuren.

Strak gespannen doeken

Dankzij de anti-doekslijtage technologie en het ingenieuze ZIP-systeem blijven de doeken lang superstrak.

Automatisatie

Een geautomatiseerd systeem activeert de zonwering op het meest gunstige moment, wat resulteert in een aangenaam binnenklimaat met behoud van natuurlijk daglicht. Door deze slimme beheersing van zonnewarmte wordt de CO2-uitstoot verminderd. In de zomer is er minder of geen behoefte aan koeling met een energieverslindende airconditioning. In de winter profiteer je daarentegen optimaal van de passieve zonnewarmte, waardoor je minder hoeft te verwarmen. Wist je trouwens dat je tot maar liefst 80% kan besparen op je energiefactuur door een lagere behoefte aan kunstlicht? 

Bovendien heeft zonwering een positieve invloed op de energieprestatie van je woning. Deze beoordeling omvat niet alleen de isolatiegraad, maar ook de zonnetoetredingsfactor: wat is de oriëntatie en hoe wordt schaduw gecreëerd op de ramen? Zijn er screens, jaloezieën of andere vormen van zonwerende schermen aanwezig? Dit zijn allemaal zaken waar er rekening mee wordt gehouden bij het bepalen van de EPC-score.

Het is dus duidelijk dat screens voor heel wat voordelen zorgen in jouw woning. Ze leveren je vooral veel comfort op en houden je woning koel wanneer het buiten in sneltempo opwarmt. Klinkt dat als muziek in de oren? De verdeler in je buurt adviseert je graag over alle mogelijkheden. 

Zin om onze oplossingen te ontdekken die jouw woning op een natuurlijke manier verkoelen?
Verken de mogelijkheden bij de verdeler in je buurt.
Vind een verdeler