Rolluiken

Energie besparen met rolluiken: de voordelen en verschillende types

Rolluiken zijn een aanwinst voor je woning. Ze komen in alle kleuren en (for)maten waardoor er voor elk huis een geschikte oplossing te vinden is. Daarnaast bieden ze talloze voordelen en helpen ze je besparen op je energiefactuur. Maar welk type rolluiken past nu het best bij je woonsituatie en wensen? In deze blog delen we de verschillende opties en geven we je een prijsindicatie van het kostenplaatje.
Deel dit artikel

Waarom rolluiken nemen?

Twijfel je over de installatie van rolluiken? Of je nu gaat bouwen, je woning renoveert of de oude exemplaren aan vervanging toe zijn, het installeren van nieuwe rolluiken is altijd een goed idee. We geven je graag wat meer informatie waarom zoveel mensen nu precies voor rolluiken kiezen en waarom het zo een goede investering is.

Rolluiken werden oorspronkelijk uitgevonden om de woning te beschermen tegen de zon en tegen inbraak. Nu doen ze heel wat meer dan dat! We zetten de voordelen van onze Harol-rolluiken op een rij.

Rolluiken

Investeren in rolluiken: wat zijn de voordelen?

Door het veranderende klimaat gaan we steeds warmere zomers tegemoet. Daar bovenop worden ook de isolatienormen voor woningen strenger. Dat is positief, aangezien er dan minder kostbare energie verloren gaat. Maar dat zorgt er ook voor dat we in de zomer steeds vaker te maken zullen krijgen met het thermos effect. Dit betekent dat je goed geïsoleerde woning gaat aanvoelen als een sauna omdat eenmaal de woning binnenshuis is opgewarmd, het zeer moeilijk is om de warmte weer buiten te krijgen. Daarom is het beter om dit te voorkomen door de zon te weren. Rolluiken of screens kunnen hierin een cruciale rol spelen.

Laat tijdens de dag je rolluiken naar beneden. Hierdoor raakt de zon niet tot aan het oppervlak van de ramen en zal het binnen nauwelijks opwarmen. Het resultaat? Thuiskomen in een lekker koel huis en dat zonder energievretende airco die hard heeft moeten werken om de warmte terug uit woning te krijgen en die bovendien zwaar doorweegt op je energiefactuur.

Wens je het zicht naar buiten volledig te bewaren, dan zijn screens de ideale oplossing. Het zijn als het ware doorzichtige rolluiken met een hoogtechnologisch, zonwerend doek dat evenzeer beschermt tegen zonnestralen (het doek houdt tot 95% van de warmte tegen) én ervoor zorgt dat je het zicht op buiten behoudt. 

Extra isoleren met rolluiken

Ramen zijn de grootste zwakke plekken van een woning, omdat hierlangs vaak heel wat energie verloren gaat. Dubbele of driedubbele beglazing zijn een goede oplossing, maar ook dan voel je de koude van buiten op het raamoppervlak. Rolluiken zijn dé manier om je woning tegen het verlies van warmte en energie te beschermen. Ze zorgen namelijk voor een extra isolatielaag doordat ze een luchtbuffer creëren (tussen het raamoppervlak en buiten). Die extra buffer heeft een hoge isolatiewaarde waardoor je in de winter de warmte binnen houdt en de koude buiten.

Het is bijvoorbeeld handig om overdag de verwarming zijn werk te laten doen, en ’s avonds of ’s nachts de rolluiken naar beneden te laten zodat de warmte lekker binnen blijft. Een andere mogelijkheid is om de rolluiken overdag al naar beneden te laten, dan kan zelfs de thermostaat een graadje lager doorheen de dag.

Bovendien zorgt de toevoeging van rolluiken ook voor een betere EPC-waarde. Ze dragen namelijk bij tot het verbeteren van het S-peil van je woning. Daarmee wordt de buitenschil van je woning bedoelt. Hoe lager dit getal, hoe beter je huis scoort op vlak van energiezuinigheid. Koop je een woning en wil je energetische renovaties uitvoeren? Dan is het een slim idee om te investeren in nieuwe, energiezuinige en duurzame rolluiken. Die kunnen al een heel verschil maken!

Een goede nachtrust

Doordat rolluiken voor extra isolatie zorgen, komt er ook heel wat minder straatlawaai tot in de woning. Zo kan je genieten van een stille nachtrust. Woon je bijvoorbeeld kort aan een drukke verkeersweg? Dan zijn rolluiken de manier om ervoor te zorgen dat je ‘s nachts niet gestoord wordt door het storende geluid van voorbijrijdende auto’s.

Bovendien maak je het met rolluiken extra donker in huis. Zo zullen straatverlichting en een vroege zomerzon je niet meer onnodig wekken!

Energie besparen met rolluiken

Nog een extra voordeel van de isolerende werking van rolluiken, is dat je in de winter de verwarming niet meer zo hoog hoeft te zetten. Je kan de thermostaat zelfs een graadje lager zetten. Dat geldt ook voor verkoeling in de zomer. Dankzij rolluiken, of eventueel screens, heb je geen nood meer aan airco.

Daarnaast kunnen rolluiken ook aangesloten worden op slimme home domotica en zelfs zonnepanelen. Zo werken ze op duurzame energie én heb jij volledige controle over wanneer je de rolluiken naar beneden laat en optrekt.

Privacy

Heb je soms behoefte aan wat meer privacy en wil je ontsnappen aan nieuwsgierige voorbijgangers? Dan heb je de keuze tussen twee mogelijkheden: rolluiken of screens! Deze zorgen ervoor dat niet zomaar naar binnen gekeken kan worden. Dat brengt ons ook naadloos bij het volgende voordeel: bescherming tegen inbraak.

Bescherming tegen inbraak

Rolluiken helpen op meerdere manieren bij de preventie van inbraak. Eerst en vooral zorgen ze ervoor dat niet zomaar iedereen kan binnenkijken. Op die manier is het moeilijker voor inbrekers om in te schatten hoe je woning er vanbinnen uitziet en welke waardevolle items je in huis hebt.

Een tweede element is dat je onze elektrisch bediende rolluiken niet zomaar handmatig omhoog krijgt. Ze zijn namelijk uitgerust met een ophefbeveiliging en extra versteviging!

Doordat je de rolluiken elektrisch kan bedienen, kan je ze ook aansluiten op home domotica. Zo kan je de rolluiken van op een afstand bedienen. Dat is ideaal wanneer je langere tijd van huis bent. Doordat je de rolluiken opent en sluit doorheen de dag, creëer je de indruk dat er iemand thuis is.

Duurzaam

Tot slot zijn de rolluiken van Harol extra duurzaam. Het is onze missie ervoor te zorgen dat we een groenere toekomst tegemoet gaan. Dat start van aan het productieproces en loopt tot bij het gebruik van onze producten. Op de Harol-site gebruiken we namelijk hernieuwbare windenergie opgewekt door onze eigen windturbine van Aspiravi. Deze groene energie wordt ingezet tijdens de productieprocessen.

Daarnaast kies je met onze producten ook duurzaamheid en energievriendelijkheid. Onze oplossingen ondergaan heel wat testen om de kwaliteit en werking ervan te garanderen. Dat wil zeggen dat jij dus producten aankoopt die een lange tijd meegaan! Daar bovenop bieden we met onze Solar rolluiken ook een oplossing op zonne-energie.

Harol SolarCool-oplossingen

Als je Harol al een beetje kent dan weet je dat we altijd streven naar meer. Naar duurzamer, autonomer en energie-efficiënter. Onze SolarCool-oplossingen* zijn daar het perfecte voorbeeld van. Deze 100% autonome oplossingen op zonne-energie hebben een zonnepaneel die op de voorzetkast of tegen de gevel wordt geïnstalleerd, gecombineerd met een krachtige batterij die de rolluiken automatiseren.

We hebben de technologie zo ver ontwikkeld dat de rolluiken zonder breek- of elektriciteitswerken geïnstalleerd kunnen worden. Dat creëert enorm veel vrijheid en mogelijkheden. Zelfs als je dus geen zonnepanelen op je dak hebt liggen geniet je toch van de voordelen van zonne-energie. Dat betekent voor jou meteen een besparing op je energiefactuur.

De belangrijkste voordelen van onze SolarCool technologie

  • Je rolluik werkt 100% op zonne-energie (met een zonnepaneel en bijhorende batterij)
  • De batterij opent en sluit de rolluik 2 keer per dag, 45 dagen lang (zelfs in complete duisternis)
  • Premium kwaliteit met 7 jaar garantie op de motor, batterij en zonnepaneel
  • RTS of io-sturing om aan te sluiten op het io-homecontrolsysteem

*De SolarCool technologie is mogelijk op deze rolluiken: Voorzetrolluik VR150 Solar, Voorbouwrolluik VR1000 Solar, Opbouwrolluik OB600 Solar, OB700 Solar en Inbouwrolluik IB Solar.

Welke rolluiken kiezen?

De soorten rolluiken

Er zijn verschillende soorten rolluiken om uit te kiezen. Omdat duurzaamheid een belangrijke pijler is voor ons, zijn al onze modellen ook steeds beschikbaar op zonne-energie.

Voorzetrolluiken 

Voorzetrolluiken zijn de meest populaire keuze. Ze worden op eender welk bestaand huis gemonteerd en komen in verschillende stijlen en afwerkingen. Harol biedt maar liefst 3 kastmodellen aan: vierkant, afgeschuind en rond. Je kan de kasten op het raam plaatsen of in de raamopening voor een subtielere look. Ontdek de verschillende Harol voorzetrolluiken op onze website.

Voorzetrolluiken

Voorbouwrolluiken 

Dit type rolluiken wordt volledig weggewerkt in de spouwmuur. Hierdoor ontstaan er geen koudebruggen. Voorbouwrolluiken zijn ideaal voor passief bouwen en BEN-constructies.

Voorbouwrolluiken

Opbouwrolluiken 

Opbouwrolluiken worden samen met de ramen als één geheel geplaatst. Op die manier wordt de kast mooi ingewerkt in de buitengevel. Ook dit type raam is nauwelijks zichtbaar langs de buitenkant van de woning. Dit type rolluiken zijn ideaal bij nieuwbouw of grote energetische renovaties.

Opbouwrolluiken

Alu42 rolluiklamel

De keuze voor rolluiken is in de eerste plaats een keuze voor veiligheid en energiezuinigheid. Met de nieuwe aluminium lamel, ALU42, komt Harol nog meer tegemoet aan deze behoeften, zonder design en comfort uit het oog te verliezen. Dankzij de nieuwe schuimkern – die 20% steviger is dan een standaardschuimkern – is ALU42 nog beter bestand tegen wind en neerslag.

ALU42 is beschikbaar in maar liefst 28 kleuren en is daardoor de meest kleurrijke aluminium lamel op de markt. Dankzij dit uitgebreid palet, kan de kleur van de lamel perfect afgestemd worden op de kast, de woning en het schrijnwerk.

Wat kosten rolluiken? 

De prijs van rolluiken hangt af van verschillende factoren:

  • Het type rolluiken.
  • Het aantal rolluiken dat je wenst te plaatsen.
  • De afmetingen van de ramen.
  • De plaatsingswijze: inbouw-, opbouw- of voorzetrolluiken.
  • De afwerkingskeuze (materiaal).
  • Technologie: bediening (automatisatie).
Wil jij graag weten wat het kostenplaatje voor je Harol rolluiken is? Vraag gratis en vrijblijvend een offerte aan bij een Harol-verdeler in je buurt. De Harol specialisten kunnen je een precieze en persoonlijke prijsindicatie geven op basis van je wensen en woning.
Vind een verdeler